Det kan være svært at vide, hvad man skal være opmærksom på som førstegangslejer. Det er stresset nok i sig selv at skulle flytte hjemmefra og starte i nyt job eller på studie, og så også skulle forholde sig til udlejeregler og voksenansvar. Her får du en lille guide til hvad du skal være opmærksom på som førstegangslejer, så du får en god start på voksenlivet og undgår at blive snydt på boligmarkedet.

Hvis du er i tvivl, kan du benytte en gratis service som boligbedommelse.dk til at undersøge hvilke erfaringer andre lejere har haft med din kommende udlejer.

Læs kontrakten inden du skriver under  

Det lyder måske som et oplagt råd, men du vil blive overrasket over, hvor nemt det er at skrive under på en kontrakt uden at læse den ordentligt. I forbindelse med boligudlejning foreligger der altid en lejekontrakt. I en lejekontrakt er der en masse regler og klausuler som man skal være ekstra opmærksom på, og hvis man bare antager at alt er standard procedure, som mange udlejere vil fortælle dig at det er, så kan man gøre sig selv en uheldig bjørnetjeneste. Der er meget der står med den helt lille skrift i en lejekontrakt, og det kan for eksempel være noget om, hvad der sker hvis din udlejer bestemmer sig for, mod al formodning, at smide dig ud. Hvor lang tid har du til at finde noget andet? Hvilke rettigheder har du? Det er en utrolig god ide at sætte sig ordentligt ind i kontrakten inden du skriver under – det er ikke kun en formalitet. Mange vælger klogt at have en forælder med, til at kigge på kontrakten inden de signerer. Selv om man skal være voksen og selvstændig når man omsider flytter hjemmefra, så er det faktisk ok at have en med, der har prøvet det hele før.  

Send ikke penge uden at kontrakten er på plads 

Specielt i de store byer som København og Århus er der meget svindel når det kommer til udleje, og hvem er nemmere at narre end blåøjede førstegangslejere. Derfor skal du være ekstra opmærksom på, hvis en udlejer, der fremstår reel, gerne vil have dig til at overføre penge i form af et depositum, forudbetalt leje eller lignende, inden I har underskrevet lejekontrakten. Det er overraskende nemt at blive snydt! Man tror som udgangspunkt det bedste om folk, men det er ikke altid tilfældet når det kommer til udleje. Benyt dig kun af certificerede boligsider hvor identiteten på den du skal leje hos, er bekræftet – og overfør ikke penge før kontrakten er på plads. Gå aldrig med til at give penge under bordet. Når det kommer til boligudlejning, er det alfa og omega og have alt på skrift, så man ved præcis hvad man skal forholde sig til i en given situation.   

Lyder det for godt til at være sandt?  

En god tommelfingerregel når det kommer til boligudlejning er, at hvis det lyder for godt til at være sandt, så er det som regel også det. Den perfekte drømmebolig dukker sjældent op til en alt for billig penge og det er en god ide at være realistisk omkring, hvad man kan få i forhold til hvad man kan betale allerede inden man begynder at se efter et værelse eller en lejlighed.  

Skriv en kommentar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *