Har du mange negative tanke om dig selv, og synes dit selvværd lavt, kan du med hjælp fra en psykolog ændre tankemønster og styrke dit selvværd.

Omdrejningspunktet for et lavt selvværd ligger til grund i de negative tanker, du har om dig selv. Et lavt selvværd opstår ved, at du føler dig utilstrækkelig over for andre mennesker, og oplever angst i forbindelse med forventninger til dig – egne såvel som andres forventninger. 

Særligt kan et dårligt selvværd komme til udtryk, i sammenhænge hvor du skal præstere, og føler dig intimideret og/eller truet. Det er altså en personlig konstruktion, som kommer til udtryk i dårlige tanker om sig selv, og viser sig i måden du handler på i givne situationer. 

Dét hjælper psykologen dig med 

At have problemer med selvværdet er enormt frustrerende, da det påvirker store dele af dit liv. Det forstyrrer din evne til at, leve som du gerne vil, forfølge og opnå drømme, yde og præstere i sammenhænge med andre samt skabe sunde, kærlige og nærende relationer.

En psykolog kan hjælpe dig, der har et dårligt selvværd i et terapiforløb. Her vil du få nogle værktøjer til at ændre dine tankemønstrer, lære af modgang og styrke dit selvværd, samt lære dig selv at bruge værktøjerne i hverdagen. 

Døjer du med selvværdet, kan du finde den rette psykologhjælp til at styrke dit selvværd her.

Hvad kan du selv gøre?: 5 råd til at styrke selvværdet

Når selvværdet føles lavt, eller får et dyk nedad, er der nogle ting, som du selv kan gøre for at opmuntre og styrke dig selv og dit selvværd. Benyt rådene gentagne gange, for at få størst succes med dem. 

#1: Lær at sige fra

Er du ikke god til at sige fra, kan det let overbelaste dig, så du ikke føler sig tilstrækkelig. I værste tilfælde kan det ende med at du bliver stresset. Mind dig selv om at det er okay at sætte grænser og sige fra. Folk respekterer det. 

#2: Oprems dine gode egenskaber

Det lyder måske lidt som en kliche, men det hjælper. Fortæl dig selv at du er god, lav en liste med alle dine gode egenskaber, hvor du løbende tilføjer nye. 

#3: Fokusér på det du har lyst til 

Flyt fokus over på de ting du har lyst til, og handl på det og gør det, i stedet for at fokusere på at undgå de ting som du ikke har lyst til, og som du er bange for.  

#4: Fokusér på det der gør dig glad

Når det går godt, så nyd det og lad vær med at dunke dig selv oveni hovedet. Du fortjener det. Brug de ting som går godt ved at fokusere på dem, så det opmuntrer og styrker dig fremadrettet. 

#5: Omdan katastrofetanker til energi

Oplever du tit at få katastrofetanker, hvor du begrænser dig selv, ved eksempelvis at sige til dig selv, at det er du ikke god nok til? Prøv at lægge mærke til hvornår de opstår og omdan dem til tanker, hvor du siger til dig selv, at det er du god nok til, fordi….

Skriv en kommentar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *